Destilát pro zvláštní příležitost

Ať už plánujete nákup dobré whisky pro přítele k významnému životnímu výročí, nebo si chcete jen udělat radost a trochu se rozmazlovat, určitě je dobré si o whisky něco málo nastudovat.

Výroba whisky prochází inovacemi a začíná používat některé moderní postupy. I přesto některé staré rodinné firmy zachovávají tradici a zavedenou praxi a striktně dodržují receptury a postupy svých předchůdců. Proces výroby má různé odlišnosti podle země, kde je destilát vyrobený.

Základem každé skotské či irské whisky je ječmen, voda a kvasinky. V Kanadě nahrazují velkou část ječmene žitem a v amerických destilátech je zase ječmen nahrazen z více než 50 % kukuřicí.

ječmen na poli

Základní surovinu ječmen je třeba nechat naklíčit. Dělá se to kvůli kvasinkám, které funguje pouze na jednoduché cukry a ječmen má cukry složité. Naklíčením ječmen zahájí enzymatické procesy, které vedou k rozštěpení škrobu na maltózu a ta už s kvasinkami spolupracuje. Dobře naklíčený ječmen se nechá vysušit a upražit na sítech, pod kterými doutná rašelina. U skotské whisky je cílem přenést kouřovou vůni na ječmen a následně na destilát. Irská whisky vsází na jemné medové aroma a drží ječmen od kouře dál.

Pro uvolnění maltózy se ječmen rozseká a hodí ho horké lázně, kde vzniká cukerný roztok vhodný ke kvašení. Následně se do roztoku přidají kvasinky a začne proces fermentace, kdy se cukry mění na alkohol. Výsledný roztok je však pouze lehce alkoholický, a proto přichází na řadu destilace. Destiluje se zásadně v měděných kádích a celkem 2x pro skotskou a 3x pro irskou whisky. Irové preferují mnohem silnější alkohol, a tak po třech cyklech má destilát až 85 % alkoholu, na rozdíl od skotského, který má kolem 70 %.

sklenice s whisky

Přichází doba zrání, která významně ovlivňuje kvalitu a cenu destilátu. Lihovina je naředěna na požadovanou koncentraci, musí se počítat s tím, že se během zrání v dubových sudech část alkoholu ztrácí. Whisky zraje nejméně tři roky a samozřejmě pro znalce jsou dělané i destiláty zrající mnohem déle. To je právě příklad Hammer Head Whisky vyrobené v českém lihovaru v Prádle. I když v tomto případě nebylo tak dlouhé zrání plánované. Ale do výrobního procesu zasáhla revoluce v roce 1989 a změna politického a ekonomického systému a na českou whisky, která byla vyrobená na přání předrevolučních politiků, aby vznikla náhrada za dovozovou whisky, se v době bouřlivých změn pozapomnělo.

Po létech vydaly sudy svůj poklad a hammerhead whisky lihovárek se stala mimořádně zajímavým destilátem pro ty největší znalce u nás i ve světě.