Skip to content

Lejhanec

Chtěli byste poznat někoho, kdo by vám nenastavoval pokřivené zrcadlo? Kdo by vám ani neškodil, ani vám nepochleboval? Pak jste na našem webu správně.

  • Byznys
  • Domácnost
  • Ekonomika
  • Hobby
  • Nákupy
  • Web
  • Ženy
  • Životní styl

Destilát pro zvláštní příležitost

Posted on 22. 3. 202017. 5. 2023 By devene

Ať už plánujete nákup dobré whisky pro přítele k významnému životnímu výročí, nebo si chcete jen udělat radost a trochu se rozmazlovat, určitě je dobré si o whisky něco málo nastudovat.

Výroba whisky prochází inovacemi a začíná používat některé moderní postupy. I přesto některé staré rodinné firmy zachovávají tradici a zavedenou praxi a striktně dodržují receptury a postupy svých předchůdců. Proces výroby má různé odlišnosti podle země, kde je destilát vyrobený.

Základem každé skotské či irské whisky je ječmen, voda a kvasinky. V Kanadě nahrazují velkou část ječmene žitem a v amerických destilátech je zase ječmen nahrazen z více než 50 % kukuřicí.

ječmen na poli

Základní surovinu ječmen je třeba nechat naklíčit. Dělá se to kvůli kvasinkám, které funguje pouze na jednoduché cukry a ječmen má cukry složité. Naklíčením ječmen zahájí enzymatické procesy, které vedou k rozštěpení škrobu na maltózu a ta už s kvasinkami spolupracuje. Dobře naklíčený ječmen se nechá vysušit a upražit na sítech, pod kterými doutná rašelina. U skotské whisky je cílem přenést kouřovou vůni na ječmen a následně na destilát. Irská whisky vsází na jemné medové aroma a drží ječmen od kouře dál.

Pro uvolnění maltózy se ječmen rozseká a hodí ho horké lázně, kde vzniká cukerný roztok vhodný ke kvašení. Následně se do roztoku přidají kvasinky a začne proces fermentace, kdy se cukry mění na alkohol. Výsledný roztok je však pouze lehce alkoholický, a proto přichází na řadu destilace. Destiluje se zásadně v měděných kádích a celkem 2x pro skotskou a 3x pro irskou whisky. Irové preferují mnohem silnější alkohol, a tak po třech cyklech má destilát až 85 % alkoholu, na rozdíl od skotského, který má kolem 70 %.

sklenice s whisky

Přichází doba zrání, která významně ovlivňuje kvalitu a cenu destilátu. Lihovina je naředěna na požadovanou koncentraci, musí se počítat s tím, že se během zrání v dubových sudech část alkoholu ztrácí. Whisky zraje nejméně tři roky a samozřejmě pro znalce jsou dělané i destiláty zrající mnohem déle. To je právě příklad Hammer Head Whisky vyrobené v českém lihovaru v Prádle. I když v tomto případě nebylo tak dlouhé zrání plánované. Ale do výrobního procesu zasáhla revoluce v roce 1989 a změna politického a ekonomického systému a na českou whisky, která byla vyrobená na přání předrevolučních politiků, aby vznikla náhrada za dovozovou whisky, se v době bouřlivých změn pozapomnělo.

Po létech vydaly sudy svůj poklad a hammerhead whisky lihovárek se stala mimořádně zajímavým destilátem pro ty největší znalce u nás i ve světě.

Hobby

Navigace pro příspěvek

Previous Post: Vždy to nejde hladce jako v pohádce!
Next Post: Pozvánka na narozeniny

Podobné příspěvky

Jak vlastně učit děti s nástroji Hobby
Když chalupa je nejlepší Hobby
Koníčky pro muže, které si zaslouží váš čas Hobby
Na správný obal nezapomínejte Hobby
Podložka pod bazén je důležitou součástí základní výbavy Hobby
Dvakrát měř – jednou řež! Hobby

Nejnovější příspěvky

  • Jak se zbavit blech?
  • Revize elektroinstalace v rodinném penzionu
  • Jak zateplit strop v bytě v posledním patře v paneláku
  • Co obnáší vodní dýmka?
  • Koupit auto lze i online

Copyright © 2025 Lejhanec.

Powered by PressBook Grid Dark theme

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Souhlasím