Skip to content

Lejhanec

  • Byznys
  • Domácnost
  • Ekonomika
  • Hobby
  • Nákupy
  • Web
  • Ženy
  • Životní styl

Destilát pro zvláštní příležitost

Posted on 22. 3. 202017. 5. 2023 By devene

Ať už plánujete nákup dobré whisky pro přítele k významnému životnímu výročí, nebo si chcete jen udělat radost a trochu se rozmazlovat, určitě je dobré si o whisky něco málo nastudovat.

Výroba whisky prochází inovacemi a začíná používat některé moderní postupy. I přesto některé staré rodinné firmy zachovávají tradici a zavedenou praxi a striktně dodržují receptury a postupy svých předchůdců. Proces výroby má různé odlišnosti podle země, kde je destilát vyrobený.

Základem každé skotské či irské whisky je ječmen, voda a kvasinky. V Kanadě nahrazují velkou část ječmene žitem a v amerických destilátech je zase ječmen nahrazen z více než 50 % kukuřicí.

ječmen na poli

Základní surovinu ječmen je třeba nechat naklíčit. Dělá se to kvůli kvasinkám, které funguje pouze na jednoduché cukry a ječmen má cukry složité. Naklíčením ječmen zahájí enzymatické procesy, které vedou k rozštěpení škrobu na maltózu a ta už s kvasinkami spolupracuje. Dobře naklíčený ječmen se nechá vysušit a upražit na sítech, pod kterými doutná rašelina. U skotské whisky je cílem přenést kouřovou vůni na ječmen a následně na destilát. Irská whisky vsází na jemné medové aroma a drží ječmen od kouře dál.

Pro uvolnění maltózy se ječmen rozseká a hodí ho horké lázně, kde vzniká cukerný roztok vhodný ke kvašení. Následně se do roztoku přidají kvasinky a začne proces fermentace, kdy se cukry mění na alkohol. Výsledný roztok je však pouze lehce alkoholický, a proto přichází na řadu destilace. Destiluje se zásadně v měděných kádích a celkem 2x pro skotskou a 3x pro irskou whisky. Irové preferují mnohem silnější alkohol, a tak po třech cyklech má destilát až 85 % alkoholu, na rozdíl od skotského, který má kolem 70 %.

sklenice s whisky

Přichází doba zrání, která významně ovlivňuje kvalitu a cenu destilátu. Lihovina je naředěna na požadovanou koncentraci, musí se počítat s tím, že se během zrání v dubových sudech část alkoholu ztrácí. Whisky zraje nejméně tři roky a samozřejmě pro znalce jsou dělané i destiláty zrající mnohem déle. To je právě příklad Hammer Head Whisky vyrobené v českém lihovaru v Prádle. I když v tomto případě nebylo tak dlouhé zrání plánované. Ale do výrobního procesu zasáhla revoluce v roce 1989 a změna politického a ekonomického systému a na českou whisky, která byla vyrobená na přání předrevolučních politiků, aby vznikla náhrada za dovozovou whisky, se v době bouřlivých změn pozapomnělo.

Po létech vydaly sudy svůj poklad a hammerhead whisky lihovárek se stala mimořádně zajímavým destilátem pro ty největší znalce u nás i ve světě.

Hobby

Navigace pro příspěvek

Previous Post: Vždy to nejde hladce jako v pohádce!
Next Post: Pozvánka na narozeniny

Podobné příspěvky

Na správný obal nezapomínejte Hobby
Stačí jeden díl a vše bude opět fungovat Hobby
Uchyťte svůj telefon silně a bezpečně Hobby
Když chalupa je nejlepší Hobby
Jak vlastně učit děti s nástroji Hobby
Koníčky pro muže, které si zaslouží váš čas Hobby

Nejnovější příspěvky

  • Jak zateplit strop v bytě v posledním patře v paneláku
  • Co obnáší vodní dýmka?
  • Koupit auto lze i online
  • Naučte se sázet správně
  • Aby bylo finančně líp

Copyright © 2025 Lejhanec.

Powered by PressBook Grid Dark theme

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Souhlasím