Vařte jako bohyně

Tento pocit snad zažila každá žena. Ne že by nás to v kuchyni nebavilo nebo jsme neuměly vařit. Spíš jde o to, že nevíme, co máme předložit před rodinu na talíři. Chybí nám inspirace. Na dotaz, co chcete k jídlu, se nám velice často dostane odpovědi, že je to jedno. A pak si vařte. Jak nevyhořet a zároveň být dobrou kuchařkou? Máte dvě možnosti.kuchařka s recepty

  1. Vaření vás baví. Máte to v krvi. Nevadí vám trávit dlouhé hodiny u sporáku. Rozumíte si se všemi technickými vymoženostmi. Vlastníte hned několik kuchařek a sledujete pořady o vaření.
  2. Nezoufejte. Nás je většina. Vaříme, protože musíme. Buďme ale chytré. Děti pošlete na oběd do školní jídelny a manžela do podobného zařízení. Večeři a víkendy už v kuchyni zvládnete.

Tak co tedy vařit, aby nás to aspoň trochu bavilo?

  • Zapomeňte na složitá jídla. Vyžadují hodně času na přípravu, o nádobí, které se bude hromadit, ani nemluvím a výsledek je nejistý. Vařte, co umíte. Vsaďte na jistotu. Ideálně podávejte do třiceti minut.
  • Vařte z lokálních a sezonních surovin. Je sice hezké, že byste se ráda předvedla a udělala nějaké exotické jídlo, ale čas, který strávíte sháněním surovin a o financích ani nemluvím, vás ubije.
  • Navařte toho více. Ano a nestyďte se za to. Jste-li zaměstnaná, asi vás neláká po práci trávit čas za kuchyňskou linkou. A navíc, některá jídla jsou lepší ohříváná i několik dní po sobě. Pokud vaříte o víkendu, navařte toho více, ať vám zbydou ohřevky.
  • Pořiďte si kuchařku, časopis. Stačí jeden kousek. Nemá cenu se zahltit, když v dnešní době najdete mnoho nápadů na internetu. Nedávno jsem ale vyzkoušela vařit podle časopisu. Šla jsem stránku po stránce, a když to bylo dobré, poznamenala jsem si to.

špinavé nádobí

  • Udělejte si kartotéku. To je nápad mého manžela, zakládat si recepty do krabičky a točit je pořád dokola. Manžel je nenáročný, stačí jich prý jen dvacet.
  • Polévky jsou základ. Je-li rodina vyznavačem jednoduchých a nesytých jídel, postačí jim k večeři pouze polévka. Udělejte ji ale famózně. Žádné náhražky a vývary z kostky, ale poctivou polévku, Kterou můžete doplnit pečivem, případně lehkým salátem.